Totalul afișărilor de pagină

joi, 30 decembrie 2010

Până acum am vorbit numai despre flori...dar ce ar fi dacă am face un drum şi printr-o lume cu alte tipuri de flori, cu flori de mină?
http://mineralul.blogspot.com/
Urmăriţi Comunitatea Roci şi Minerale şi nu veţi avea nimic de pierdut!!!
Sărbători Fericite tuturor urmăritorilor ai blogului Plăntuţa!

sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Magnolia

Magnolia este un arbore ornamental, întâlnit în parcuri şi grădini, care face flori mari de diferite culori: alb, mov, lila, purupuriu. Înfloreşte primăvara, florile apărând înaintea frunzelor. Această plantă emană un parfum puternic şi plăcut.

luni, 8 noiembrie 2010

Crăciuniţa

O floare specială de Crăciun este cactusul numit Cactusul Crăciunului numit şi Crăciuniţa, căruia botaniştii îi spun Schlumbergera.
Este o plantă cu un sistem radicular nu foarte profund de aceea se va acorda mare atenţie vaselor în care este amplasată. Se preferă vase cu adâncimea mai mică şi diametrul mai mare.
Perioada de înflorire durează din toamna până în iarnă, din noiembrie până în ianuarie -februarie, când zilele sunt scurte. Numeroase cultivări existente astăzi în cultură au florile; roz, albe, galbene, roşu intens etc. La sfârşitul lunii septembrie începutul lunii octombrie se va reintroduce în interior dacă a fost scoasă pe terasă şi se va amplasa la locul potrivit de unde nu se va mai mişca decât după încheierea înfloririi.
Crăciuniţa se dezvoltă bine într-un loc luminos, până la semiumbrit. Fiind o planta grasă suportă foarte bine lipsa apei, chiar mai multe săptămâni. La sfârşitul înfloririi, când nu mai apar boboci, se recomandă transplantarea într-un ghiveci puţin mai mare şi într-un amestec nou de pământ. Când vremea este caldă, planta trebuie stropită des cu apă călduţă, deoarece este în perioada de creştere intensă. Substratul trebuie udat moderat, excesul de apă determinând moartea plantei. Este foarte indicat ca între două udări substratul să fie uscat. La începutul toamnei când se aduce în interior i se administrează îngrăşământ, de preferinţă lichid, bogat în potasiu, până când încetează procesul de înflorire. După trecerea frigului se poate scoate afară pe terasă la adăpost şi semiumbră, unde se va ţine până în luna august, iar apoi se va trece în repaus.
Înmulţirea se face în principal prin segmente de tulpină care se recoltează la începutul verii. După tăiere butaşii se lasă o zi să se cicatrizeze şi apoi se introduc în substratul de înrădăcinare format din nisip sau din compost sau direct în pământul din ghiveci. Substratul de cultură trebuie să fie compus din pământ de grădină, compost şi îngrăşământ organic bine descompus. Pământul trebuie să asigure un bun drenaj, de aceea amestecul trebuie să cuprindă şi un material grosier.
Prin abundenţa florilor chiar în perioada Crăciunului, Crăciuniţa aduce un plus de frumuseţe
Sărbătorilor de iarnă.

marți, 26 octombrie 2010

Violeta de parma

Plante de apartament foarte delicate, Violetele de Parma necesita o mare atentie din partea celui care le ingrijeste. Daca li se ofera conditii potrivite, violetele pot inflori continuu.

Violeta de ParmaPlanta trebuie asezata intr-o camera cu lumina indirecta, temperatura avand un rol important in cresterea plantei, astfel incat poate varia de la 17C pana la 24C, aceasta fiind temperatura optima de crestere si tolerata de planta.

Violetele de Parma nu necesita multa apa, dar planta trebuie udata numai cu apa necalcaroasa (apa de ploaie, apa fiarta si racita), care trebuie sa aiba o temperatura constanta.

Solul recomandat pentru Violetele de Parma este format din turba, pamant de frunze si perlit sau nisip. Acest amestec trebuie sa fie suficient de poros pentru a lasa surplusul de apa sa treaca fara probleme. La cumpararea unei violete trebuie avut grija ca intreaga rozeta de frunze sa fie deasupra solului (bine presata de jur imprejurul plantei).

Este recomandata dezinfectarea ghivecelor si a pamantului in care urmeaza sa fie transplantate florile. Pentru aceasta se folosesc fie solutii speciale procurate din florarii sau alte magazine de specialitate, fie se coace in cuptor pamantul pe care urmeaza sa fie folosit pentru transplantare.

Violetele de Parma se transplanteaza o data pe an in sol proaspat. Transplantarea se face cu grija pentru a nu rani radacinile. Se curata de pamantul vechi, se replanteaza in sol proaspat si in ghiveci dezinfectat, si in cateva saptamani se va vedea cum planta isi va reveni la viata.

Violeta de Parma se inmulteste foarte usor primavara prin butasi de frunze inradacinati in perlit sau nisip. Se mai foloseste si pamant de gradina sau turba dar cu multa prudenta. Trebuie stiut ca sunt varietati de violete care se inmultesc foarte usor prin butasi de frunze si altele care prefera inmultirea prin rozete mici desprinse din planta mama.

Plantele se uda atunci cand pamantul incepe sa se usuce si nu direct pe planta. Daca este udata peste frunze, ii va putrezi in curand miezul si planta se va pierde. Daca se uda numai prin farfuriuta de la baza nu va avea umezeala suficienta si se va usca. Astfel, cea mai buna metoda pentru a avea o violeta de parma sanatoasa este sa aiba un sol care pastreaza suficienta umezeala si sa fie udata pe deasupra ghiveciului fara sa i se stropeasca vreun pic frunzele cu apa.

Ingrasamantul de flori (solutie) nu le face bine, intrucat le arde si nu se mai dezvolta normal (fac flori mai rar iar frunzele cresc mici si chircite). iar in ceea ce priveste ingrasamantul se poate pune putin la radacina dar nu exagerat de mult.

Pentru o inflorire reusita, Violeta de Parma trebuie tunsa. Daca vor fi prea multe frunze, mijlocul plantei nu va avea aer suficient si nu vor aparea boboci.

Unii paraziti se "cuibaresc" pe frunzele tinere din mijloc. Intotdeauna plantele bolnave trebuiesc izolate de cele sanatoase. Violetele pot fi afectate si de Botrytis cinerea care ataca atat frunzele cat si florile. Daca se gasesc frunze moi la atingere este recomandat sa fie indepartate si planta sa fie tratata cu substanta potrivita.

Este importanta si aerisirea spatiului care gazduieste plantele. Insectele le afecteaza mai rar dar nu trebuiesc neglijate. Ele ataca mai ales frunzele tinere pe care le decoloreaza sau contorsioneaza stricand rozeta si deci aspectul decorativ.

duminică, 24 octombrie 2010

Gloxinia


Gloxinia (Sinningia speciosa) este o planta cu tulpina florala scurta, cu frunze paroase, ovale si dintate pe margini. Florile au un aspect catifelat plăcut privirii. Înmulţirea acestei plante se face prin frunze; atunci când frunza pusă în apă face rădăcini aproximativ lungi, trebuie ca frunza să se planteze între-un ghiveci. După ceva vreme, dacă frunza se va prinde, atunci ea va face pui. Nu va dura foarte mult până va face şi flori. Ele sunt disponibile in magazinele de specialitate incepand din mai pana in august, dar, in culturi fortate, ele pot inflori in orice perioada a anului.
Dar aveţi grijă! de obicei florile de la magazin care se cumpără în ghivece nu se acomodează în apartament, iar atunci când cumpăraţi o gloxinie puneţi la înmulţit minimum trei frunze pentru orice eventualitate.
Sinningia speciosa




sâmbătă, 23 octombrie 2010

Poze




Gloxinia şi violeta de parma sunt unele dintre cele mai frumoase flori.

Şi bambusul este foarte căutat şi frumos. Acesta face flori odată la 60 de ani!






Introducere în botanică

Oamenii de știință au cuprins în această categorie sistematică organismele pluricelulare fotosintetizante, adaptate primar la viața terestră. Mai pe scurt, plantele sunt nişte fiinţe. Şi imaginaţi-vă cum ar fi dacă am creşte la fl de repede ca o plantă! Plantele au un ritm de creştere atât de rapid încât este vizibil chiar şi cu ochiul liber.
Cea mai veche reprezentare a unei plante care a fost găsită datează de acum 7000 de ani de pe o medalie descoperită într-un mormânt din Altai. Pe această medalie este reprezentat un trandafir. Toate organismele încadrate în Regnul Plantae au corpul format din mai multe celule diferențiate între ele. Plantele sunt organisme în marea majoritate a cazurilor autotrofe, care își pregătesc singure hrana din substanțe minerale, apă și dioxid de carbon în procesul de fotosinteză folosind drept sursă de energie, lumina solară. Plantele sunt grupate în REGNUL PLANTAE:

Încrengătura Pteridophyta

Regn
Încrengătură
Subîncrengătură
Clasă
Ordin
Familie
Gen
.
Plantae
Pteridophyta
-
Lycopsida
-
Lycopodiaceae
1. Huperzia (L.) Bernh.
1
2. Lycopodium L.
2
-
Selaginellaceae
Selaginella P.B. Struțușori
3
-
Iscëtaceae
Isoëtes L.
4
Sphenopsida
-
Equisetaceae
Equisetum L., Coada calului
5
Filicopsida
-
Ophioglossaceae
1. Ophioglossum L.
6
2. Botrychium Sw.
7
Polypodiaceae
1. Cheilanthes, Schw.
8
2. Pteridium, Scop.
9
3. Cryptogramma A. Br.
10
4. Blechnum
11
5. Phyllitis Hill
12
6. Asplenium L.
13
7. Ceterach
A.P. Dc.
14
8. Athyrium Roth
15
9. Cystopteris Bernh
16
10. Woodsia R. Br.
17
11. Matteuccia Todaro
18
12. Dryopteris Adans.
19
13. Polystichum Roth
20
14. Polypodium L.
21
Marsileaceae
1. Marsilea L.
22
2. Pilularia L.
23
Salviniaceae
Salvinia Adans.
24
Azollaceae
Azola Lam.
25

Încrengătura Spermatophyta

Subîncrengătura Gymnospermae

Regn
Încrengătură
Subîncrengătură
Clasă
Ordin
Familie
Gen
.
Plantae
Spermatophyta
Gymnospermae
Coniferopsida
Coniferales
Pinaceae
1.Abies, Mill.
26
2.Pseudotsuga, Carr.
27
3.Picea, A. Dieter.
28
4.Larix, Mill.
29
5.Pinus, L.
30
Taxodiaceae
Taxodium, C. M. Rich
31
Cupressaceae
1.Chamaecyparis, Spach
32
2.Thuja, Arborele vieții, L.
33
3.Juniperus, L.
34
Taxopsida
Taxales
Taxaceae
Taxus, L.
35
Gnetopsida
Gnetales
Ephedraceae
Ephedra, L.
36

Subîncrengătura Angiospermae

Clasa Dicotyledoneae
Ordinele 1-25

>

Regn
Încrengătură
Sub-încrengătură
Clasă
Ordin
Familie
Gen
.
Plantae
Spermatophyta
Angiospermae
Dicotyledoneae
Salicales
Salicaceae
1.Salix, L., Salcie, Răchită
37
2.Populus L., Plop
38
Juglandales
Juglandaceae
Juglans L., Nuc
39
Fagales
Betulaceae
1.Betula L., Mesteacăn
40
2.Alnus Mill. Anin
41
Corylaceae
1.Carpinus L.
42
2.Corylus L.
43
Fagaceae
1.Fagus L., Fag
44
2.Castanea Mill.
45
3.Quercus L.
46
Urticales
Ulmaceae
1.Ulmus L.
47
2.Celtis L. Sâmbovină
48
Moraceae
3.Morus L., Dud
49
4.Maclura Nutt.
50
5.Ficus L.
51
Cannabaceae
1.Humulus L.
52
2.Cannabis L.
53
Urticaceae
1.Urtica L.
54
2.Parietaria L. Paracherniță
55
Santalales
Satalaceae
1.Comandra Nutt.
56
2.Thesium L.
57
Loranthaceae
Loranthus Jacq.
58
2.Viscum L.
59
Aristolochiales
Aristolochiaceae
1.Asarum L.
60
2.Aristolochia L.
61
Polygonales
Polygonaceae
1.Polygonum L.
62
2.Bilderdykia Dumort.
63
3.Fagopyrum Mill.
64
4.Oxyria Hill
65
5.Rumex L., Măcriș
66
6.Rheum L.
67
Centrospermae
Chenopodiaceae
1.Polycneum L., Scârțiitoare
68
2.Beta L., Sfeclă
69
3.Chenopodium L.
70
4.Spinacia L.
71
5.Atriplex L.
72
6.Halimione Allen, Ghirin
73
7.Krascheninnikovia Gauldenst.
74
8.Ceratocarpus L.
75
9.Camphorosma L.
76
10.Bassia All.
77
11.Kokia Roth
78
12.Corispernum L.
79
13.Halocnemum Bieb.
80
14.Salicornia L.
81
15.Suaeda Forsk.
82
16.Salsola L., Săricică
83
17.Petrosimonia Bunge
84
Amaranthaceae
1.Amaranthus L.
85
2.Celosia L.
86
Phytolaccaceae
Phytolacca L.
87
Molluginaceae
1.Mollungo L.
88
2.Glinus L.
89
Portulacaceae
1.Portulaca L.
90
2.Montila L.
91
Caryophyllaceae
1.Arenaria L.
92
2.Moehringia L.
93
3.Minuarita Loefl. (in L.)
94
4.Bufonia L.
95
5.Holosteum L.
96
6.Stellaria L.
97
7.Cerastium L.
98
8.Moenchia Ehrh.
99
9.Myosoton Moench
100
10.Sangia L., Grășătoare
101
11.Scleranthus L.
102
12.Paronychia Mill.
103
13.Herniaria L., Feciorică
104
14.Polycarpon Loefl. ex. L.
105
15.Spergula L.
106
16.Spergularia (Pers.) J. et C. Presl
107
17.Lychnis L.
108
18.Silene L.
109
19.Cucubbalus L.
110
20.Gypsophila L.
111
21.Saponaria L.
112
22.Vaccaria Medic.
113
23.Dianthus L.
114
Ranales
Nympheaceae
1.Nymphaea L.
115
2.Nuphar Sm.
116
Ceratophyllaceae
Ceratophillum L.
117
Ranunculaceae
1. Helleborus L., Spânz
118
2. Eranthis Salisb.
119
3. Callianthemum C.A. Mey.
120
4. Nigella L.
121
5. Trollius L.
122
6. Isopyrum L.
123
7. Actea L.
124
8. Cimicifuga L.
125
9. Caltha L.
126
10. Aconitum L., Omag
127
11. Delphinium L.
128
12. Consolida (DC.) S. F. Gray
129
13. Anemone L.
130
14. Hepatica Mill.
131
15. PulsatillaMill.
132
16. Clematis L.
133
17. Adonis L.
134
18. Ranunculus L.
135
19. Ceratocephalus Pers.
136
20. Myosurus L.
137
21. Aquilegia L.
138
22. Thalictrum L.
139
23. Paeonia L.
140
Berberidaceae Spach
1. Gimnospermum
141
2. Berberis L.
142
3. Mahonia Nutt.
143
Rhocadales
Papaveraceae
1. Papaver L.
144
2. Glaucium Mill.
145
3. Chelidonium L.
146
4. Coridales Vwnt.
147
5. Fumaria L.
148
Crucifere (Brassicaceae)
1. Sisymbrium L.
149
2.Descuraina Web et Benth.
150
3. Alliaria Scop.
151
4. Arabidiopsis (DG.) Heinch.
152
5. Myagrum L.
153
6. Isatis L.
154
7. Bunias L.
155
8. Erysium L.
156
9. Sirenia Andrez.
157
10. Hesperis L.
158
11. Cheiranthus L.
159
12. Mathiola R. Br.
160
13. Chorispora R. Br.
161
14. Euclidium R. Br.
162
15. Barbarea L.
163
16. Rorippa Scop
164
17. Armoracia Fabr.
165
18. Naturtium R. Br.
166
19. Cardamine L.
167
20. Cardaminopsis (C. A. Mey.) Hay.
168
22. Arabis L.
169
23. Lunaria L.
170
24. Peltaria Jacq.
171 Verif
25. Alyssoides Mill.
172
26. Alyssum L.
27. Rerteroa DC
28. Schivereckia Andrz.
29. Draba L.
30. Erophila DC.
31. Petrocallis R. Br.
32. Cochlearia L.
33. Kernera Medic.
34. Camelina Cr.
35. Neslia Desv.
36. Capsella Medic
37. Hutchinsia R. Br.
38. Hornugia Rchb.
39. Teesdalia R. Br.
40. Thlaspi L.
41. Aethionema A. Br.
42. Iberis L.
43. Biscutella L.
44. Lepidium L.
45. Cardaria Desv.
46. Coronopus Hall.
47. Conrigia Adans.
48. Diplotaxis DC.
49. Brassica L.
50. Sinapis L.
51. Eruca Mill.
52. Erucastrum C. Presl.
53. Cakile Mill.
54. Rapistrum Cr.
55. Crambe L.
56. Calepina Adans.
57. Raphanus L.
Resedaceae
1. Reseda L.
Sarraceniales
Droseraceae
1. Aldrovanda L.
Rosales
Crassulaceae
1. Sempervivum L.
2. Sedum L.
3. Rhodiola L.
Saxifragaceae L.
1. Saxifraga
2. Chrysosplenium L.
3. Parnassia L.
4. Philadelphus L.
5. Ribes L.
Platanaceae
Platanus
Rosaceae
1. Spiraea
2. Aruncus L.
3. Filipendula Mill.
4. Rubus L.
5. Rosa L., Măceș
6. Agrimonia L.
7. Aremonia Nestler
8. Sanguisorba L.
9. Drzas L.
10. Geum L.
11. Waldsteinia Willd.
12. Potentilla L.
13. Fragaria L.
14. Alchemilla L.
15. Aphanes L.
16. Chaenomeles Lindl
17. Cydonia Mill.
18. Pyrus L.
19. Malus Mill.
20. Sorbus L.
21. Amelanchier Medic.
22. Cotoneaster Medic.
23. Mespilus L.
24. Crataegus L.
25. Prunus L.
Fabales
Leguminosae (Fabaceae)
1. Cercis L.
2. Gleditsia L.
3. Sophora L.
4. Laburnum Fabr.
5. Cytisus L. - Drob.
6. Genista L.
7. Spartium L.
8. Lupinus L. - Lupin Cafeluțe
9. Robinia L.
10. Wisteria Nutt.
11. Galega L.
12. Colutea L.
13. Caragana Fabr.
14. Astragalus L.
15. Oxytropis DC.
16. Glycyrrhiza L.
17. Amorpha L.
18. Psoralea L.
19. Phaseolus L.
20. Glycine Willd.
21. Cicer L.
22. Vicia L.
23. Lens Mill.
24. Lathyrus L.
25. Pisum L.
26. Ononis L.
27. Melilotus Mill.
28. Trigonnela L.
29. Medicago L. - Lucernă
30. Trifolium L. - Trifoi
31. Dorycnium Mill.
32. Lotus L.
33. Tetraagonolobus Scop.
34. Anthyllis L.
35. Ornithopus L.
36. Coronilla L.
37. Hippocrepis L.
38. Hedysarum L.
39. Onobrychis Mill.
Geraniales
Oxalidaceae
1. Oxalis L.
Geraniaceae
1. Geranium L.
2. Erodium L'Hér
Tropaeolaceae
Tropaeolum L.
Zygophyllaceae
1. Pegnanum L.
2. Zygophyllum L.
3. Tribulus L.
4. Nitraria L.
Linaceae
1. Linum L.
2. Radiola Hill
Euphorbiaceae
1. Mercurialis L.
2. Euphorbia L.
Rutales
Rutaceae
1. Ruta L.
2. Halophyllum A. Juss.
3. Dictamnus L.
Simaroubaceae
Alianthus Desf
Poligonaceae
Polygala L.
Sapindales
Anacardiaceae
Cotinus Mill.
Hippocastanaceae
Aesculus L.
Balsaminaceae
Impatiens L.
Aquifoliaceae
Ilex L.
Celastrales
Celastracceae
Eonimus L.
Staphyleaceae
Staphylea L.
Buxaceae
Buxus L.
Rhamnales
Rhamnaceae
1. Paliurus Mill.
2. Ziziphus Mill.
3. Rhamnus L.
4. Frangula Mill.
Malvales
Tiliaceae
1. Tilia L., Tei
Malvaceae
1. Malva L.
2. Lavatera L.
3. Althaea L.
4. Abution Mill.
5. Gossypium L., Bumbac
6. Hibiscus L.
7. Abelmoschus Moench
Thymelaeales
Thymelaeaceae
1. Daphne L.
2. Thymelaea Mill.
Elaeagnaceae
1. Hippophae L.
2. Elaeagnus L.
Gutiferales
Hypericaceae (Guttiferae)
Hypericum L.
Violales
Violaceae
Viola L.
Cistaceae
1. Helianthemum Mill.
2. Fumana (Dunal) Spach
Tamaricaceae
1. Tamarix L.
2. Miricaria Desv.
Frankeniaceae
Frankenia L.
Elatinaceae
Elatine L., Piperul apelor
Cucurbitales
Cucurbitaceae
1. Thladiantha Bunge
2. Ecbalium A. Rich.
3. Brionia L.
4. Citrullus Schrad.
5. Cucumis L.
6. Cucurbita L., Bostan, Dvleac
7. Lagenaria Ser.
8. Echinocystis Torr. et A. Gary
9. Sicyos L.
Myrtales
Lythraceae
1. Lythrum L.
2. Peplis L.
3. Ammania L.
Trapaceae
Trapa L.
Onagraceae
1. Circaea L.
2. Oenothera L.
3. Ludwigia L.
4. Epilobium L.
Haloragaceae
Myriophyllum L.
Hippuridaceae
Hippuris L.
Umbelliflorae
Cornaceae
Cornus L.
Araliacceae
Hedera L.
Umbelliferae (Apiaceae)
1.Sanicula L.
2. Astrantia L.
3. Eringium L.
4. Echinophora L.
5. Mirrhoides Heistre ex Fabr.
(Physocaulis (DC.)Tausch)
6. Chaerophyllum L.
7. Anthriscus Pers.
8. Scandix L.
9. Coriandrum L.
10. Bifora Hoffm.
11. Smyrnium L.
12. Pimpinella L.
13. Aegopodium L.
14. Sium L.
15. BerulaKoch
16. Crithmum L.
17. Seseli L.
18. Oenanthe L.
19. Aethusa L.
20. Athamanta L.
21. Foeniculum Mill.
22. Anethum L.
23. Silaum Mill.
24. Physospermum Cusson
25. Conium L.
26. Pleurospermum Hoffm.
27. Cachrys L.
28. Prangos L.
29. Bupleurum L.
30. Trinia Hofm.
31. Apium L.
32. Petroselinum [[[Hill]]
33. Sison L.
34. Cicuta L.
35. Falcaria Fabr.
36. Carum L.
37. Cnidium Guss.
38. Selinium L.
39. Ligusticum L.
40. Conioselinum Hoffm.
41. 1Angelica L.
42. Levisticum Mill.
43. Palimbia Bess.
44. Ferula L.
45. Ferulgo Koch
46. Opopanax Koch
47. Peucedanum L.
48. Pastinaca L.
49. Heracleum L.
50. Malabaila Hoffm.
51. Tordylium L.
52. Laser Borch.
53. Laserpitium L.
54. Torilis Adans
55. Astrodaucus Drude
56. Caucalis L.
57. Turgenia Hoffm.
58. Orlaya Hoffm.
59. Daucus L.
Ordinele 26-33
Regn
Încrengătură
Subîncrengătură
Clasă
Ordin
Familie
Subfamilie
Gen
Plantae
Spermatophyta
Angiospermae
Dicotyledoneae
Ericales
Pyrolaceae
- 1. Chimaphila Pursh
2. Moneses Salisb.
3. Orthilia Rafin
4. Pyrola L.
5. Monotropha L.
Ericaceae
-
1. Rhododendron L.
2. Loiseleuria Desv.
3. Andromeda L.
4. Arctostaphyllos Adans.
5. Vaccinium L.
6. Calluna Salisb.
7. Bruckenthalia Rehb.
Empetraceae
-
1. Empetrum L.
Primulales
Primulaceae
-
1. Primula L.
2. Androsace L.
3. Cortusa L.
4. Soldanella L.
5. Cyclamen L.
6. Hottonia L.
7. Samolus L.
8. Lisimachia L.
9. Trientalis L.
10. Glaux L.
11. Anagallis L.
12. Centunculus L.
Plumbaginella
Plumbaginaceae
-
1. Plumbago L.
2. Limonium Mill.
3. Gonioliom Boiss.
4. Aarmeria (L.) Wllld.
Ligustrales
Oleaceae
-
1. Fraxinus L.
2. Jasminum L.
3. Ligustrum L.
4. Syringa L.
5. Forsythia Vahl
Gentianales (Contortae)
Gentianaceae
-
1. Menyanthes L.
2. Nymphoides Hill
3. Blackstonia Huds.
4. Centaurium Hill
5. Swertia L.
6. Lomatogonium A. Br.
7. Gentiana L.
Apoeynaceae
-
1. Vinca L., Saschiu
Asclepiadacceae
-
1. Periploca L.
2. Cynanchum L.
Rubiaceae
-
1. Sherardia L.
2. Asperula L.
3. Crucianella L.
4. Cruciata Scop.
5. Galium L.
6. Rubia L.
Tubiflorales (Lamiales)
Polemoniaceae
-
1. Polemonium L.
Convolvulaceae
-
1. Convolvulus L.
2. Calystegia R. Br.
Cuscutaceae
-
1. Cuscuta L., Torțel
Boraginaceae
-
1. Argusia Boehmer
2. Heliotropium L.
3. Onosoma L., Otrățel
4. Cerinthe L., Pidosnic
5. Echium L.
6. Rochelia Rchb.
7. Lithosphermum L.
8. Myosotis L., Nu-mă-uita
9. Asperugo L.
10. Lappula Fabric., Lipici
11. Eritrichium Schrad.
12. Rindera Pall.
13. Omphalodes Mill.
14. Cynoglossum L., Arăriel
15. Pulmonaria L., Mierea ursului
16. Nonea Medick.
17. Alkanna Tausch
18. Anchusa L., Limba boului
19. Lycopsis L.
20. Symphytum L.
21. Borago L.
Verbenaceae
-
1. Verbena L.
Callitrichaceae
-
1. Callitiche L., Drețe
Labiatae
-
1. Ajuga L.
2. Teucrium L.
3. Scutellaria L.
4. Marriubrium L.
5. Sideritis L.
6. Nepeta L.
7. Glechoma L.
8. Dracocephalum L.
9. Prunella L.
10. Melittis L.
11. Phlomis L.
12. Galeopsis L.
13. Lamium L.
14. Ballota L.
15. Leonurus L.
16. Betonica L.
17. Stachys L.
18. Salvia L.
19. Ziziphora L.
20. Mellisa L.
21. Satureja L.
22. Calamintha Adans.
23. Micromeria Benth.
24. Origanum L.
25. Thymus L.
26. Lycopus L., Cervană
27. Mentha L., Izmă
28. Elsholtzia Wild.
Solanaceae
-
1. Nicandra Adans.
2. Lycium L.
3. Atropa L.
4. Scopolia Jacq.
5. Hyoscyamus L.
6. Physals L.
7. Solanum L.
8. Lycopersicon Mill.
10. Capsicum L.
11. Nicotina L.
Scrophulariaceae
-
1. Verbascum L.
2. Kickxia Dum.
3. Cymbalaria Hill.
4. Chaenorrhinum Lange
5. Linaria Mill.
7. Misopates Rafin.
8. Scrophularia L.
9. Mimulus L.
10. Gratiola L.
11. Limosella L.
12. Lindernia All.
13. Veronica L.
14. Digitalis L.
15. Melamphyum L.
16. Tozzia L.
17. Euphrasia L.
18. Odontites Zinn.
19. Rhinanthus L., Clocotici
20. Bartsia L.
21. Pedicularis L.
22. Lathraea L.
Globulariaceae
-
Globularia L.
Bignoniaceae
-
Catalpa Scop.
Acanthaceae
-
Acanthus L.
Orobanchaceae
-
Orobanche L.
Lentibulariaceae
-
1. Pinguicula L., Foaie grasă
2. Utricularia L., Otrățel de apă
Plantaginaceae
-
1. Plantago L.
2. Littorella Bergius
Dipsacales
Capprifoliaceae
-
1. Sambucus L.
2. Viburnum L.
3. Symphoricarpos Duhamel
4. Linnaea Gron.
5. Lonicera L., Caprifoi
Adoxaceae
-
Adoxa L.
Valerianaceae
-
1. Valerianella Moench
2. Valeriana L.
Dipsacaceae
-
1. Dipsacus L.
2. Cephalaria Schrad.
3. Knautia L., Mușcatul dracului
4. Succisa L.
5. Succisella Beck
6. Scabiosa L.
Asterales Synandrae
Campanulaceaae
-
1. Campanula L.
2. Symphyandra A. Dc.
3. Adenophora Fisch.
4. Leegousia Dur.
5. Asyneuma Gris. et. Sch.
6. Phyteuma L.
7. Hedraeanthus (Edrajaanthus) A. Dc.
8. Jasione L.
Compositae (Asteraceae)
Tubuliflorales
1. Eupatorium L.
2. Adenostyles Cass.
3. Solidago L.
4. Bellis L.
5. Aster L.
6. Erigeron L.
7. Micropus L.
8. Filago L.
9. Anntenaria Gaertn.
10. Leontopodium (Pers) R. Br.
11. Ganphalium L.
12. Helichrysum Mill.
13. Inula L.
14. Teelchia Baumg
15. Pulicaria Gaertn.
16. Carpesium L.
17. Ambrosia L.
18. Iva L.
19. Sigesbechia L.
20. Xanthium L.
21. Rudbeckia L.
22. Helianthus L.
23. Bidnes L.
24. Galinsoga Ruiz et Pavon
25. Anthemis L.
26. Achillea L.
27. Matricaria L.
28. Trpleurospermum Schultz-Bip.
29. Tanacetum L.
30. Chrysanthemum L.
31. Artemisia L., Pelin
32. Tusilago L.
33. Petasites L.
34. Homogyne Cass.
35. Erechtites Raf.
36. Arnica L.
37. Doronicum L.
38. Senecio L.
39. Ligularia Cass.
40. Calendula L., Filimică
41. Echinops L.
42. Xeranthemum L.
43. Carlina L.
44. Arctium L., Btustur
45. Saussurea DC.
46. Jurinea L.
47. Carduus L.
48. Cirsium Mill.
49. Onopordon L.
50. Crupina Cass.
51. Serratula L.
52. Centaurea L.
53. Leuzea DC.
54. Carthamus L.
Liguliflorae 55. Scolymus L.
56. Cichorium L.
57. Lapsana L.
58. Aposeris Neck.
59. Hypochoeris L.
60. Leontodon L.
61. Picris L.
62. Tragopogon L.
63. Scorzonera L.
64. Podospermum DC.
65. Lagoseris Bieb.
66. Chondrilla L.
67. Taraxacum L. - Păpădie
68. Cicerbita Wallr.
69. Sonchus L. - Susai
70. Mycelis Cass.
71. Lactuca L.
72. Crepis L.
73. Prenanthes L.
74. Hiperacium L.
Clasa Monocotyledonatae
Regn
Încrengătură
Subîncrengătură
Clasă
Ordin
Familie
Subfamilie
Gen
Plantae
Spermatophyta
Angiospermae
Monocotyledonatae
Helebiales
Alismataceae
- 1. Alisma L.
2. Caldesia Parl
3. Sagittaria L.
Butomaceae
-
Butomus L.
Hydroecharitaceae
-
1. Vallisneria L.
-
2. Elodea L. C. Rich.
-
3. Stratiotes L.
-
4. Hydrocharis L.
Juncaginaceae
-
Triglochin L.
Scheuchzeria
-
Scheuchzeria L.
Potamogetonaceae
-
1. Potamogeton L. - Broscariță
2. Groenlandia J. Gay
3. Ruppia L.
Zosteraceae
-
Zostera L.
Zannichelliaceae
-
Zannichellia L.
Najadaceae
-
Najas L.
Pandanales
Typhaceae
-
Typha L. - Papură
Spargniaceae
-
Sparganium L.
Liliiflorales
Liliaceae
-
1. Tofieldia Huds.
2. Bulbocodium L.
3. Colchicum L.
4. Merendera Ramound
5. Veratrum L.
6. Asphodeline Rchb.
7. Anthericum L.
8. Gagea Salisb.
9. Hemerocallis L. - Crin galben
10. Lloydia Salisb.
11. Allium L.
12. Nectaroscordum Lindl.
13. Lilium L. - Crin
14. Hyacinthella Schur
15. Bellevalia Lapeyr.
16. Fritillaria L. - Bibilică
17. Tulipa L. - Lalea
18. Erythronium L.
19. Scilla L.
20. Ornithogalum L.
21. Muscari Mill.
22. Asparagus L.
23. Ruscus L.
24. Maianthemum Web.
25. Polygonatum Adans. - Coada cocoșului
26. Streptopus L. C. Rich.
27. Concallaria L.
28. Paris L.
Amaryllidaceae
-
1. Galanthus L. - Ghioccel
2. Leucojum L.
3. Sternbergia W. et K.
4. Narcissus L.
Dioscoreaceae
-
Tamus L.
Iridaceae
-
1. Crocus L.
2. Sisyrinchium L.
3. Iris L.
4. Gladiolus L.
Juncaceae
-
1. Juncus L.
2. Lezula DC.
Cyperales
Cyperaceae
-
1. Cyperus L.
2. Fimbristylis Vahl
3. Eriophorum L. - Bumbăcariță
4. Eleocharis (Heleocharis) R. Br. - Pipiriguț
5. Schoenoplectus (Rehb.) Palla
6. Isolepis R. Br.
7. Holoschoenus Link
8. Bolboschoenus (Aschers) Palla
9. Scirpus L.
10. Blysmus Panzer
11. Schoenus L.
12. Cladium P. Browne
13. Rhynchospora Vahl
14. Kobresia Willd
15. Elyna Schrad.
16. Carex L. - Rogoz
Graminales
Graminaceae(Poaceae)
-
1. Zea L.
2. Botriochloa O. Ktze.
3. Chrysopogon Trin.
4. Sorghum Moench
5. Erianthus L. C. Rich.
6. Tragus Hall.
7. Panicum L.
8. Echinochloa P. Beauv.
9. Digitaria Fabr.
10. Setaria P. Beauv
11. Leersia Sw.
12. Oryza L.
13. Phalaris L.
14. Typhoides Moench
15. Anthoxanthum L.
16. Hierochloe R. Br. - Iarba Sfintei Mării
17. Stipa L.
18. Aristella Bertol.
19. Acnatherum P. Beauv.
20. Milium L.
21. Oryzopsis L. C. Rich.
22. Phleum L.
23. Alopecurus L.
24. Crypsis W. Ait.
25. Heleochloa Host
26. Polypogon Desf.
27. Gastridium P. Beauv.
28. Sporobolus R. Br.
29. Agrostis L.
30. Apera Adans.
31. Calamagrostis Adans.
32. Ammophila Host
33. Holcus L.
34. Aira L.
35. Corynephorus P. Beauv.
36. Deschampsia P. Beauv.
37. Trisetum Pers.
38. Ventenata Koel.
39. Arrhenatherum P. Beauv.
40. Helictotrichon Bess. (Avenastrum Jessen p.p., Avenochloa Holub)
41. Avena L.
42. Danthonia DC.
43. Sieglingia Bernh.
44. Sesleria Scop.
45. Oreochloa Link
46. Phragmites Adans.
47. Molinia Schrank
48. Cleistogenes Kegn
49. Eragrostis P. Beauv.
50. Koeleria Pers.
51. Catabrosa P. Beauv.
52. Melica L.
53. Briza L.
54. Dactylis L.
55. Aeluropus Trin.
56. Cynosurus L.
57. Sclerochloa P. Beauv.
58. Poa L.
59. Glyceria R. Br.
60. Puccinelia Parl
61. Festuca L.
62. Vulpia K. C. Gmel.
63. Bromus L.
64. Brachypodium P. Beauv. - Obsigă
65. Cynodon L. C. Rich.
66. Beckmannia Host
67. Nardus L.
68. Lolium L.
69. Pholiurus Trin.
70. Psilurus Trin.
71. Agropyron Gaertn.
73. Triticum L.
74. Dasypyrum (Coss. et Dur.) Borb. (Haynaldia Schur non Schulze)
75. Secale L. - Secară
76. Hordeum L.
77. Hordelymus (Jessen) Harz (încl. Taeniatherum Nevski)
78. Elymus L.
Gynandrales
Orchidaceae
-
1. Cipripedium L.
2. Cephalanthera L. C. Rich.
3. Epipactis Zinn. - Mșăștiniță
4. Limodorum Rich.
5. Listera R. Br.
6. Neottia Sw.
7. Spiranthes L. C. Rich
8. Goodyera R. Br.
9. Epipogium R. Br.
10. Platanthera L. C. Rich.
11. Coeloglossum Hartm.
12. Gymnadenia R. Br. - Ură
13. Leucorchis E. Mayer
14. Nigritelia L. C. Rich. - Sângele Voinicului
15. Chamorchis L. C. Rich.
16. Herminium R. Br.
17. Ophrys L.
18. Anacamptis L. C. Rich
19. Traunsteinera Rchb. f.
20. Orchis L. - Poroinis
21. Dactylorhiza Necker ex Nesvki
3
22. Himantoglossum Sperg.
3
23. Malaxis Soland.
3
24. Hammarbya O. Kitze.
3
25. Liparis L. C. Rich.
3
26. Corallorhiza Chatelain
3
Spathiflorales
Araceae
-
1. Acorus L.
2. Calla L.
3. Arum L. - Rodul pământului
Lemnaceae
-
1. Lemna L. - Lintiță
2. Spirodela Schleiden
3. Wolffia Horkel